διαφημιση1

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στρίβειν δια του αρραβώνος!

Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε με την κυριολεξία της την εποχή που γινόταν αρραβώνας, πριν το γάμο. Ο αρραβώνας, επισημοποιούσε την πρόθεση του γαμπρού να παντρευτεί τη νύφη. Έτσι οι ανησυχίες της οικογένειας της νύφης υποχωρούσαν τόσο, που η νύφη έπαιρνε αυστηρές συστάσεις να είναι υπάκουη, γλυκιά και βολική, ώστε να μην χαλάσει ο αρραβώνας.

Ωστόσο οι αρραβωνιαστικοί,  πολύ συχνά για να ξεφύγουν από την υπόσχεση του γάμου, έβρισκαν κάποιο πάτημα και τότε "χάλαγε ο αρραβώνας".
Από τότε βέβαια η κοινωνία προχώρησε και ο αρραβώνας ακούγεται μόνο στα συμβολαιογραφεία όταν πέφτει η προκαταβολή για κάποια αγοραπωλησία.
- Η κοινωνία σαν σύνολο πάντα προηγείται. Η πολιτική όμως πάντα ακολουθεί. Έτσι η μεθοδολογία που περιέχει η φράση "στρίβειν δια του αρραβώνος" παραμένει στις μέρες μας ως μεθοδολογία πολιτικής.
-Αυτή η κατάσταση μου ήρθε στο μυαλό όταν έφτασε στα χέρια μου ένα έγγραφο που δείχνει ότι στη χωματερή της Φυλής, εκτός από τα σκουπίδια όλης της Αττικής, με μια καινούργια συμφωνία έρχονται επισήμως πλέον και τα σκουπίδια της Τρίπολης, μέχρι 31.12.2014
Το αποτέλεσμα είναι ότι το κύτταρο που υπάρχει εν λειτουργία στο ΧΥΤΑ γεμίζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έτσι ενώ μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι θα αντέξει περίπου 1,5 χρόνο, διαπιστώνουμε ότι ο χρόνος που απομένει είναι λιγότερος.
-Τι να σκεφτούμε? Η "επιστολή Δούρου" στους 66 δήμους της Αττικής, επαναλαμβάνει τα όσα ορίζει ο νόμος 4042/2012. Δηλ. την δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών με τη διαλογή στην πηγή από τους δήμους και τους πολίτες. Επίσης ο ν. 4042  εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 98 και 99 του 2008, που ορίζει την "εγγύτητα" που σημαίνει αποκεντρωμένη και σε μικρή κλίμακα διαχ/ση. Αν ανοίξετε την αρχική σελίδα του ΕΔΣΝΑ, θα νομίζετε ότι ζείτε στη χώρα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Ούτε σα σκέψη δεν θα σας ταράξει το γεγονός ότι ζείτε δίπλα στη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, δηλ. το ΧΥΤΑ Φυλής. 
Τι συμβαίνει?
-Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής του ν. 4042 είναι ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχ/ση απορριμάτων.  Η προθεσμία ισχύος του προηγομένου έχει παρέλθει προ πολλού. Βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς είναι η Περιφέρεια Αττικής, το ΥΠΕΚΑ και ο ΕΣΔΑ (εθνικός σχεδιασμός διαχ/σης αποβλήτων).
Ωστόσο οι δήμοι της Αττικής από το 2012 επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν ούτε τα χρήματα ούτε το manual για την εκπόνηση τοπικού σχεδίου διαχ/σης.
-Βέβαια η "επιστολή Δούρου", λέει και κάτι άλλο. Ότι δεν γίνεται αποδεκτή η λύση των 4 μεγάλων εργοστασίων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, για την ανακύκλωση σύμμεικτων απορριμάτων, όλης της Αττικής αλλά και από άλλα μέρη, ακόμα και από το εξωτερικό, αφού η δυναμικότητά τους θα φτάνει στους 2.000.000 τόνους. Αυτός είναι και ο κόμπος στο χτένι, άλλωστε.
-Όμως η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή λέει ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού ολοκληρώνεται και στο ΧΥΤΑ Φυλής έρχονται και τα σκουπίδια της Τρίπολης. Και όταν το σκέφτομαι αυτό, μου έρχεται η άλλη μεγαλειώδης φράση στο μυαλό, που αποτελεί και την πεμπτουσία της πολιτικής και σήμερα:
-Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

2 σχόλια :

  1. Ας το παλέψουμε λοιπόν, τώρα "που γυρίζει". Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν παραιτούμαι...ακόμη τουλάχιστον. Κατά τα λοιπά ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βέβαια και θα το παλέψουμε. ας παραιτηθούν αυτοί που σχεδιάζουν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών ως ιδιωτική μπίζνα.

      Διαγραφή