διαφημιση1

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τα Αστέρια Γλυφάδας, η Περιφέρεια Αττικής, ο Λαφαζάνης και η Ανάπτυξη
"Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι κατανοούν την ανάγκη της χώρας να προσελκύσει επενδυτικά σχέδια που θα φέρουν ζεστό χρήμα και θα ανοίξουν την αγορά εργασίας και από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που τάσσονται εχθρικά σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρώντας πως κάθε τέτοια, αποτελεί αμιγώς πεδίο εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και καθαρής κερδοσκοπίας." 
http://www.vimaonline.gr/20/article/18444/asteria-glufadas-kodra-sto-lafazani-i-egrisi-tis-meletis-perivallodikon-epiptoseon-apo-tin-perifereia -
Με το παραπάνω απόσπασμα, προσπαθεί ο αρθρογράφος του  "vima online", να οριοθετήσει τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την αίτηση της εταιρείας Ναυσικά ΑΕ, να εγκαταστήσει σύνθετη τουριστική εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο 400 κλινών και τουριστικές κατοικίες, με δυνατότητα πώλησής τους.
- Μάλιστα, ο ιδιώτης θα έχει το δικαίωμα όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος για τον τουρισμό, να πωλήσει τουριστικά καταλύμματα - κατοικίες, σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ένας έμμεσος τρόπος δηλ. πώλησης δημόσιας γης.
-Το έθεσε, η εντεταλμένη σύμβουλος για τον τουρισμό, η οποία γνωρίζει την τουριστική νομοθεσία.
-Αρα, ποιό είναι το πρόβλημα? Η εχθρική στάση κάποιων περιφερειακών συμβούλων στην ιδέα της ανάπτυξης ή εχθρική στάση σε διάφορα project "ιδιωτικών επενδύσεων", που το αποτέλεσμά τους είναι συνήθως μια πτώχευση, μια χρεωκοπία, μια νέα επιχειρηματική ταυτότητα και ένας νέος τραπεζικός δανεισμός?
-Επίσης, ένα εύλογο ερώτημα είναι, με ποια στοιχεία και με ποιο απολογισμό, θεωρούν οι υποστηρικτές του μοντέλου ανάπτυξης που προτείνει η ιδιωτική οικονομία, ότι μόνο έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας?
-Τα Αστέρια Γλυφάδας, είναι με ανάθεση της Εθνικής Τράπεζας, σε ιδιωτική διαχείριση, από το 1954. Ποιός είναι ο απολογισμός?
-Ιδιωτική πλάζ, νυχτομάγαζα, ανεξέλεγκτη δράση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι θέσεις εργασίας? -ελάχιστες και μακρυά από τα στοιχειώδη πλαίσια μιας νόμιμης και κανονικής εργασίας.
-Τι έκανε 60 χρόνια τώρα η ιδιωτική πρωτοβουλία στα Αστέρια Γλυφάδας? Όποτε έκλεινε η στρόφιγγα της χρήσης τραπεζικού χρήματος, ο χώρος των 263 στρεμμάτων δασώδους παραλίας, απλώς εγκαταλειπόταν στην τύχη του, μέχρι να έρθουν τα νέα χρήματα και οι νέες συμβάσεις, για άλλα 30 χρόνια. Δηλαδή 60+30=90 χρόνια.
-Ωραία, δηλ. αυτό το θαυμάσιο κομμάτι δημόσιας γης, μόλις "εμείς ο λαός" φωνάξαμε δυνατά, ότι είναι ώρα, να μπει σε έναν άλλο τύπο ανάπτυξης, αφού ο μέχρι τώρα απέτυχε παταγωδώς, γίναμε εχθροί της ανάπτυξης, κατά το vima. Αλλά τι άλλο θα έγραφε το vima?
-Το πρόβλημα όμως είναι η Περιφέρεια και η έγκριση της ΜΠΕ. Θα διατεθούν λέει 54 εκ. ευρώ, "ζεστό χρήμα". Αλήθεια? θα σηκώσει κανείς τις καταθέσεις του από το ταμιευτήριο? Γιατί εγώ νομίζω ότι θα τα πάρει από την τράπεζα, και αν δεν του βγει η "επένδυση", όλο και κάποιο μνημόνιο θα βγάλει από την "εργαλειοθήκη" κάποιο μηχανισμό με βάση τoν οποίο θα πάρουμε ένα δάνειο που θα πληρώνεται από δημόσια έσοδα, για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
-Αναρωτιέμαι, αυτή η "ιδιωτική ανάπτυξη" είναι γραμμένη στην πέτρα?
- Και γιατί δεν είναι ανάπτυξη, η αξιοποίηση του χώρου από την ίδια την Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τους αρμόδιους Δήμους και το Υπουργείο Τουρισμού?
-Γιατί δεν είναι ανάπτυξη, με πάμπολλες θέσεις εργασίας, αλλά και ωφέλιμο αποτέλεσμα, για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής,  η δημιουργία μιας ζώνης ήπιας και ανεξάρτητης τουριστικής δράσης, μαζί με εγκαταστάσεις υποστήριξης της ξεκούρασης, αναψυχής, άθλησης, πολιτιστικής επιμόρφωσης, συνεδριακής εργασίας και τόσα άλλα? Γιατί οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη υπάρχει μόνο δίπλα σε ένα τσιμεντένιο κατασκεύασμα και μια ιδιωτική διαχ/ση και δεν μπορεί να υπάρξει δίπλα σε απλές κατασκευές που δεν πληγώνουν το περιβάλλον, δεν κατασπαταλούν τους πόρους της γης? Γιατί η ανάπτυξη είναι αδιανόητη χωρίς να επιλεγούν διάφοροι managers, καθόλου τυχαίοι φυσικά, να τεθούν ως διαχειριστές δημοσίων εσόδων, δημόσιας γης, και δημοσίου συμφέροντος εν τέλει?
-Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες. Αλλά το ερώτημα τίθεται και πάλι: -Αν δεν μπορεί τώρα, ένα πολύτιμο κομμάτι δημόσιας περιουσίας να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, με πλειοψηφία Σύριζα στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, ποια άλλη θα είναι η στιγμή? Πότε άλλοτε θα υπάρχει η δυνατότητα?
-Αρα το θέμα δεν είναι η "ανάπτυξη", αλλά ο τύπος της ανάπτυξης. Το θέμα είναι ποια συμφέροντα υπηρετεί η κάθε φορά επιλεγόμενη επένδυση. Και το λάθος στην προκειμένη περίπτωση ήταν, ίσως επειδή ακόμα είναι δύσκολο να συνειδητοποιηθεί, ότι πριν έρθει ένα τέτοιο ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπρεπε να γίνει ένα απλό τηλεφώνημα στον Υπουργό, που τυχαίνει να είναι αυτός που το όνομά του φιγουράρει από τα πρώτα στις αιτήσεις ακύρωσης προς το ΣτΕ, για την ιδιωτικού τύπου εκμετάλλευση των Αστεριών της Γλυφάδας: - λέγεται Π.Λαφαζάνης, τον καλείς στο προσωπικό του κινητό, κλείνεις ένα ραντεβού και συζητάς το θέμα, όμορφα, συντροφικά, διοικητικά, τυπικά, επιστημονικά και όπως αλλιώς θέλεις, αλλά το συζητάς πριν. Εκτός αν δεν έχει σημασία, ότι έγιναν εκλογές και δόθηκε μια συγκεκριμένη εντολή, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός.
-Αρα, αγαπητό "vima omline", στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταψήφιση ήταν επιβεβλημένη με βάση την πραγματικότητα αλλά και τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΣ, που στο άρθρο 22, παράγραφος 1, για τις υποχρεώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου, αναφέρει:
"Ο Σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση".

Φλώρα Νικολιδάκη.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου