διαφημιση1

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

'Ελεος!

Αυτό που ζούμε με "αριστερούς" σε θέσεις πολιτικής και διοικητικής ευθύνης, είναι σίγουρα πρωτόγνωρη εμπειρία.
-Πρωτόγνωρη και για εμάς, αλλά υποθέτω και για όλους και όλες που δεν κατέταξαν ποτέ τον εαυτό τους σε αυτό που ονομάζουμε "αριστερά".
-Πρωτόγνωρη, γιατί η συμπεριφορά των στελεχών αυτών θίγει τον πυρήνα κανόνων συμπεριφοράς που κατακτήθηκαν σε μια πορεία χιλιάδων χρόνων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που όσο και να "ντυθεί" με θεωρίες και επιχειρήματα, δεν παύει να είναι αυτό που συμβαίνει από την εποχή που υπάρχει πάνω στη Γη, το χώμα, ο αέρας και ο ήλιος. Από ανέκαθεν, δηλαδή.
-Από ανέκαθεν λοιπόν, οι άνθρωποι που αποκτούσαν οφέλη "εξ' οφιτσίου", αυτομάτως προσάρμοζαν και προσαρμόζουν και σήμερα, τις ιεραρχήσεις τους έτσι ώστε να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο το οφίτσιο και το όφελος.
-Αυτή είμαι μια αλήθεια που η λαϊκή σοφία έχει περιγράψει με χαρακτηριστικές φράσεις.
Διαβάζοντας τις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν με αφορμή την υπόθεση του Φαληρικού Όρμου και την Περιφέρεια Αττικής, αναρωτιέμαι:
-1. Είναι γεγονός ότι από την εποχή της κατασκευής του κτιρίου που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη!- τη Λυρική Σκηνή! - Συνεδριακές, Μορφωτικές και Καλλιτεχνικές δραστηριότητες, υπήρξε μέριμνα και συγκεκριμένα σχέδια για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου που να ανταποκρίνεται στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση του πολύ-κτιρίου που κατασκεύασε το Ίδρυμα Νιάρχου;
-2. Είναι γεγονός ότι το Ι. Ν., σε δεν θέλησε να αγοράσει την έκταση που θα αναπτυχθεί ο περιβάλλων χώρος ;
-3. Κατόπιν αυτού, είναι γεγονός ότι το έργο προωθήθηκε στο ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί; Και όσο ήταν στη διαδικασία αυτή, είναι επίσης γεγονός ότι ουδέποτε η Περιφέρεια Αττικής ασχολήθηκε με την υπόθεση;
-4. Είναι γεγονός ότι το έργο απορρίφθηκε από το ΕΣΠΑ ως έργο βιτρίνας; Ναι ή όχι;
-5. Είναι γεγονός, ότι αφού απορρίφθηκε, ξαφνικά μια ωραία πρωία σκέφτηκε η διοίκηση της Περιφέρειας να εισάγει την "ιδέα" της Μητροπολιτικής της Αναβάθμισης και έφερε το θέμα στο Π.Σ. για να το εντάξει στα εκτελεστέα έργα με ίδιους πόρους της Περιφέρειας; (Με αφορμή αναμόρφωση των εκτελεστέων έργων στον προϋπολογισμό). 
 -6. Είναι γεγονός ότι σε επίμονες ερωτήσεις μας, βάσει ποίων μελετών εισάγεται το έργο, γιατί ως γνωστό οι μελέτες καθορίζουν το κόστος, μας απήντησαν ότι είναι μελέτες του δημοσίου, ενώ είναι μελέτες του Ιδρύματος και είχαν εκπονηθεί μαζί με τα σχέδια κατασκευής του κτιρίου; 
-7. Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια διαθέτει αυτή τη στιγμή αποθεματικό 370.000.000 ευρώ; Υπάρχει αντίρρηση ότι πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στους πολίτες της Αττικής; Χρήματα που συγκεντρώθηκαν και "κάθονται" επί εποχής Δούρου όπως καθόντουσαν και επί εποχής Σγουρού;
-8. Είναι γεγονός ότι μια βασική πηγή  εσόδων της Περιφέρειας είναι τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων; Όταν λοιπόν τα χρήματα που συγκεντρώνονται ματώνοντας κυριολεκτικά τους πολίτες, ΔΕΝ ξοδεύονται σε έργα για τους πολίτες και είναι μηδενική η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική πολιτική, γιατί δεν μειώνονται οι υποχρεώσεις των πολιτών; Αλλά έρχεται μια πρόταση που φτιάχνει ένα έργο κυριολεκτικά βιτρίνας, που ελάχιστοι θα μπορούν να επισκεφθούν; (Όσο προσβάσιμο έγινε για το λαό το Μέγαρο Μουσικής, άλλο τόσο θα είναι και ο Φαληρικός ¨Ορμος).
Και ρωτάμε:
-Πως είναι δυνατόν να προσπαθούν κάποιο και κάποιες να δικαιολογήσουν όλα αυτά ενώ τα ψηφίζουν;
Και στο σημείο αυτό, για να είμαστε εντάξει πρέπει να πούμε και το εξής:
Είναι πιο ηθικό να υπερασπίζεται κάποιος και το έργο αυτό, όπως και άλλα, ως μέτρο "ανάπτυξης" για τη χώρα, βάσει της αντίληψης που έχει για το τί είναι ανάπτυξη. Όπως πολύ συγκεκριμένα έπραξαν οι σύμβουλοι της ΝΔ και του Πασοκ στο ΠΣ. 
-Είναι κατακριτέο και κυνικό, αλλά λέει την αλήθεια όποιος από την πλευρά της Δύναμης Ζωής, ταυτίζεται πλέον με το μοντέλο ανάπτυξης των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάνοντας την αυτοκριτική του, ότι δεν το είχε καταλάβει στο παρελθόν. 
-Είναι όμως εντελώς εξοργιστικό να φεύγεις από τον Σύριζα και να εντάσσεσαι στη ΛΑΕ, να παραμένεις όμως στη Δύναμη Ζωής και στη θέση που έχεις από μια συμφωνία που είχε γίνει επί Σύριζα, να ψηφίζεις τα πάντα, να μην υλοποιείς την απόφαση του συνεδριακού σώματος της ΛΑΕ για άμεση αποχώρηση από τη Δύναμη Ζωής, και να κουνάς το δάχτυλο από θέση "αγωνιστικής συνέπειας". Ούτε ο Σύριζα δεν το κάνει τόσο μπρουταλ.
Όσο για κάτι ανώνυμα επιχειρήματα του τύπου: "αν δεν εντάσσαμε το έργο στα εκτελεστέα της Περιφέρειας θα πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ!!!!!!!!!!!!!!, αυτά να μας τα πουν στο Συμβούλιο. Να γελάσουν και τα έδρανα. Γιατί βρε παλικάρια, εντάξει να το εντάξετε για να μην πάει στο ΤΑΙΠΕΔ (αυτό, για την υπόλοιπη Αττική, δεν μας νοιάζει), αλλά με το μισό αποθεματικό της Περιφέρειας; Και αυτό για το ΤΑΙΠΕΔ έγινε; Καθόλου ντροπή; 

Φλώρα Νικολιδάκη






 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου