διαφημιση1

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ενότητα αδέρφια! 'Ολοι μαζί με αρχηγό εμένα!

Είναι μια φράση του καιρού. Την ακούγαμε από το δημοτικό στις ομιλίες για τις ιστορικές επετείους. Την ακούσαμε πολλές φορές στις προεκλογικές περιόδους σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση. 
-"Οι έλληνες ενωμένοι μπορούν να κάνουν τα πάντα". 
-Σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, η φράση αυτή προσαρμόστηκε στο "η αριστερά ενωμένη μπορεί να νικήσει". 
-Μάλιστα. Τόσο οι "έλληνες οι ενωμένοι", όσο και "οι αριστεροί οι ενωμένοι", έχουν υποστεί τα πάντα. Με την έννοια του περιεχομένου της φράσης. Τα μυαλά γρανίτα. Ξέρετε η γρανίτα είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση υλικού, είναι ταυτόχρονα και ρευστή και παγωμένη.
-Εν τω μεταξύ, ιστορικά, αν το πάρουμε από την αρχή, ούτε οι "έλληνες οι ενωμένοι", ούτε "οι αριστεροί οι ενωμένοι" έχουν να παρουσιάσουν κάποιο έργο. Αντιθέτως όλα τα έργα τα έχουμε δει από ιστορικές πρωτοβουλίες που πήραν κάποιοι και που τις αγκάλιασαν άνθρωποι, που η συνείδησή τους δεν άντεχε τα τεκταινόμενα της δεδομένης περιόδου.
-Αυθεντικές ιστορικές στιγμές αυτής της πραγματικότητας ήταν το ΕΑΜ, το Πολυτεχνείο και η 3η Ιουλίου του 2015. Και ω του θαύματος, και στις τρείς αυτές ιστορικές στιγμές, οι άνθρωποι που η συνείδησή τους δεν άντεχε τα τεκταινόμενα της περιόδου, ανταποκρίθηκαν σε καλέσματα πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, ανεξαρτήτως της δικής τους προσωπικής πολιτικής τοποθέτησης. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ. Πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική απάτη από αυτή που συγκεκριμένα πρόσωπα, με την υποστήριξη των κάθε φορά παρατρεχάμενων, θέλουν να θέσουν «τοπόσημο» στην ιστορία που γράφει ο λαός.
-Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει, πως ότι κάνει ο λαός είναι σωστό και θα τον ωφελήσει. Και στο σημείο αυτό αρχίζει ο ρόλος της Αριστεράς. Ένας ρόλος παρέμβασης για την κατανόηση της πραγματικότητας και την οργάνωση της πάλης του λαού για την υπέρβασή της. Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί δυστυχώς δεν γίνονται θαύματα. 
-Το κύριο καθήκον για την Αριστερά, είναι σε κάθε ιστορική στιγμή, ο καθορισμός του στόχου και η πρωτοβουλία για την υλοποίησή του. Πρόκειται για καθήκον ιδεολογικά και πολιτικά περίπλοκο, που δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα "ενωμένων αριστερών". Γιατί η έννοια της Αριστεράς είναι σύμφυτη με το καινούργιο, το άγνωστο, το ανεξερεύνητο. Και εδώ οι γνώμες, οι προσεγγίσεις και οι οπτικές μπορεί να είναι περισσότερες από μία, τουλάχιστον. Πως θα βρούμε την άκρη όμως; Θα την βρούμε, με μεγάλη σιγουριά μελετώντας τις ανάγκες και τα προβλήματα αυτού του μέρους της κοινωνίας, που δέχεται μονίμως την επίθεση από τις δυνάμεις της θεωρίας των "ενωμένων ελλήνων", δηλ. του Κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Θα βρούμε την άκρη συμβάλλοντας στην οργάνωση των εργαζομένων για να αντισταθούν και να παλέψουν για την αλλαγή της θέσης τους στην κοινωνία. 
-Πόσο σχετίζονται όλα αυτά, με στόχους για πολιτική λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, στα πλαίσια της ιδεολογίας των "ενωμένων ελλήνων" και την ανάδειξη "αριστερών κυβερνήσεων" που θα διαχειριστούν καλλίτερα τον καπιταλισμό; Ο Σύριζα απέδειξε ότι αυτό είναι αδύνατον. Και όσο είναι πολιτική απάτη να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ενσωμάτωσή τους στην πολιτική αλλά και την ιδεολογία του αντιπάλου, με το δικό μας καλό, άλλο τόσο είναι πολιτική απάτη να εμφανίζεται άλλη μια πολιτική πρόταση, που θα κάνει πράξη την "καλή αριστερή κυβέρνηση" γιατί θα αποτελείται από καλά παιδιά, σε αντίθεση από την προηγούμενη αποτυχούσα, που αποτελείται από κακά παιδιά.
-Πολύ δε περισσότερο, που αυτά τα "καλά αριστερά παιδιά", δεν είναι στο ντουλάπι αυτή τη στιγμή. Τα βλέπουμε και τα καμαρώνουμε σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και αυτοδιοικητικά όργανα και πειθόμαστε καθημερινά για την ποιότητα της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν. Όπως εκείνο το ωραίο που είπε κάποιος θιασώτης της άποψης για την "καλή αριστερή κυβέρνηση" σε πηγαδάκι συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, τη μέρα που είχαν συγκεντρωθεί, γιατί τους έκοψαν ξαφνικά το επικουρικό: "εμείς θα ξανακυβερνήσουμε και θα εφαρμόσουμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου