διαφημιση1

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η ποιότητα της πολιτικής διαπάλης στο εσωτερικό της αριστεράς.

Στον Ριζοσπάστη με ημερομηνία Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Ιουνίου, υπάρχει ένα δισέλιδο άρθρο του Ελισαίου Βαγενά  (σελ. 12 και 13) με τίτλο:
«Συμβολή στην ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος»
Υπότιτλος: «Για την απόφαση του ΚΚΕ να μην συμμετέχει σε καμιά ευρωομάδα»
                                  ----------------------------------------
Από την αρχή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι απολύτως την απόφαση του ΚΚΕ για την αποχώρησή του από την ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL – 1994).
Μια βασική διαπίστωση που κάνει το άρθρο είναι ότι με τη δημιουργία και τη δράση του ΚΕΑ (2004), ζημιώθηκε ο χαρακτήρας συνομοσπονδίας της CUE/NGL. Έτσι το ΚΚΕ, θεώρησε ότι δεν υπήρχε το αρχικό πλαίσιο  για τη δράση του στη συνομοσπονδία.
Το άρθρο, αναφέρεται σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον  ζήτημα της συσπείρωσης κομμουνιστικών κομμάτων όπως και στη δράση της ευρωομάδας του ΚΚΕ. Όλα καλά.
Στη σελ. 12, περιγράφονται 5 θέσεις που στοιχειοθετούν την απόφαση αποχώρησης. Θέλω να θέσω στην κρίση σας τη θέση 4:
« Σήμερα, που υπάρχει ο οργανωμένος πόλος του οπορτουνισμού στην Ευρώπη, το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  (ΚΕΑ), αντικειμενικά η GUE/NGL, διολισθαίνει από τον συνομόσπονδο χαρακτήρα της σε ένα είδος κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΕΑ – και λοιπών – δυνάμεων. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός προώθησης κοινών θέσεων , για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πολιτική της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, οι θέσεις της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις  αποσιωπούνται. Επιπλέον  μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL  με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, για τη διαμόρφωση δήθεν «αριστερού μπλόκ», κάτι τι οποίο αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του υποψήφιου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρα. Επίσης , στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφτηκαν, για πολύ σοβαρά θέματα, κοινά ψηφίσματα της GUE/NGL, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων  (πχ Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Εννοείται πως τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις Ολομέλειες  στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL».
Τι καταλάβατε?
Εγώ κατάλαβα, ότι ένα σοβαρό ζήτημα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το αποδέχθηκε και η GUE/NGL  και το ΚΕΑ και μάλιστα με συνεργασία του Λαϊκού κόμματος και των Φιλελευθέρων.
Παίρνω αμέσως τηλέφωνο στο γραφείο του σ. Νίκου Χουντή και ζητάω τα στοιχεία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε 2’ ακριβώς είχα στο μέηλ μου, τα στοιχεία που δείχνουν, ότι ο Σύριζα, και το ΚΚΕ και το ΚΕΑ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Και πως αλλιώς μπορούσε να γίνει?
Οι σύνδεσμοι που πήρα από το γραφείο του μέχρι τώρα ευρωβουλευτή του Σύριζα (ελπίζω και η νέα ομάδα να εργάζεται με αυτόν τον τρόπο), είναι στη διάθεσή σας, παρακάτω. Αλλά αναρωτιέμαι , αυτά διδαχθήκαμε? Τι μπορεί να κερδίσει το ΚΚΕ και η υπόθεση για την οποία παλεύει, από όλο αυτό?

Δεν υποστηρίζω ότι εμείς στο Σύριζα τα κάνουμε όλα καλά. Κάθε άλλο. Εξάλλου εμείς τα φωνάζουμε και δυνατά. Και τα λάθη και τις παραλείψεις και τις τρικλοποδιές. Αλλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι το ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου