διαφημιση1

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014


Σκουπίδια? ή μήπως η αποταμίευση των καταναλωτών?


Τ Ε  Ι   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ- ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΘΕ.ΚΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
«ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ»
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ ΕΥΡYΔΙΚΗ
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΖΑΝΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2007

http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/theka/2007/TzanhSylbana/attached-document/2007Koundouraki.pdf

Σε ένα κείμενο 181 σελίδων, η κ. Κουνδουράκη και η κ. Τζανή, με απλό τρόπο, με πίνακες, γραφήματα και εικόνες, δίνουν την επιστημονική, τεχνική, αλλά και κοινωνική διάσταση της αναγκαιότητας της αποκατάστασης των χιλιάδων χωματερών στο σώμα του εδάφους που ζούμε, όλοι και όλες εμείς.
-Σε 5.000, υπολογίζονται οι πληγές που υπάρχουν και εκφυλίζονται συνεχώς, παράγοντας τεράστιες ποσότητες διοξινών, βαρέων μετάλλων και άλλων βλαβερών για το περιβάλλον στοιχείων.
-Στη σελ. 17 δίνεται σε εικόνα η ανακύκλωση των σκουπιδιών. Ξεκινάει από το σπίτι ή την επιχείρηση και έχει τη δυνατότητα να ξαναγυρίσει με τη μορφή ενέργειας ή περιβαλλοντικής ανάπλασης.
-Κάθε πολίτης, που δεν χρειάζεται να γίνει ειδικός, μπορεί να παρακολουθήσει το πρόβλημα των σκουπιδιών και να γίνει ενεργός πολίτης στο μεγάλο στόχο της ανακύκλωσης. Μιας ανακύκλωσης που θα κλείσει επί τέλους τη χωματερή της Φυλής, που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα φέρει πίσω μεγάλο αριθμό επιστημόνων που λόγω μνημονιακών πολιτικών αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και τέλος θα είναι πράξη πραγματικής οικονομίας για το λαό και όχι για την κοινοπραξία Μπόμπολα-ΔΟΛ και άλλων επίδοξων "βασιλιάδων" των σκουπιδιών που εμείς έχουμε πληρώσει.
- Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε ως πολίτες είναι, ότι για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η Ελλάδα είναι μια καινούργια και εντελώς αναξιοποίητη αγορά. Αυτά τα συμφέροντα, γνωρίζουν τον τεράστιο κύκλο εργασίας που μπορεί να αναπτυχθεί από την αποκατάσταση και αντικατάσταση των χωματερών, την ανακύκλωση με σκοπό την αξιοποίηση των υλικών, την εμπορία του παραγομένου αποτελέσματος. 
-Για μας, τους πολίτες το ερώτημα είναι απλό και σαφές:

-Θέλουμε κι αυτή η δυνατότητα, για την εργασία και το περιβάλλον, να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας για λίγους? Θέλουμε να συνεχιστεί η διαμάχη του δικαιώματος της εργασίας με το δικαίωμα για καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον?
'Η,
Θέλουμε εργασία συνυφασμένη με το περιβαλλοντικό όφελος? Δηλ. μικρές μονάδες, τοπική διαλογή με την οποία θα εμπεδώνουμε την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των σκουπιδιών μας, κοινωνικός έλεγχος, δημοτική διαχ/ση.
Αυτό είναι το πλαίσιο.
Ξέρουμε λοιπόν τι θέλουμε. Και είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία της καθημερινότητάς μας, που εξαρτιέται πλέον από εμάς όλους και όλες. 
Την πλειοψηφία πλέον στη Περιφέρεια Αττικής την έχει η Αριστερά του Σύριζα με τους Συμμάχους της. Οι πολίτες της Ελλάδας, βρίσκονται σε καλό και ανοδικό δρόμο σχετικά και με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο στην κατανόηση της αναγκαιότητας της ανακύκλωσης. Χρειάζονται από εμάς, τον στόχο και την πολιτική βούληση. Ο στόχος για την Αττική δεν μπορεί να είναι άλλος από το κλείσιμο της Χωματερής Ανω Λιοσίων - Φυλής, και η πολιτική βούληση δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της πολιτικής της ανακύκλωσης, από τους πολίτες για τους πολίτες, με σεβασμό στο περιβάλλον.
-Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, καμιά "τακτική", που να μας βγάζει από αυτό το δρόμο.

Σημείωση: Έρευνα WWF: το 86% των Ελλήνων ανακυκλώνει μια φορά το μήνα, ενώ το 56% ανακυκλώνει καθημερινά. Μόνο το 11% απάντησε ότι "δεν αξίζει τον κόπο".
(public issue για λογαριασμό της wwf, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχου- όλοι βλέπετε ετοιμάζονται).

  

1 σχόλιο :

  1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ-Ο.Ε.Δ.Α. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    Εύγε συναγωνίστρια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή