διαφημιση1

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής παρατηρεί προσεκτικά το τοξικό νέφος στον Ασπρόπυργο Αττικής 

(Αναδημοσίευση από το The pressproject).
Συμπληρώθηκε ήδη ο πρώτος χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα είναι θέμα άλλου κειμένου. Εδώ απλώς σημειώνουμε ότι τα ψέματα τελείωσαν.
Έγραψε ακόμη
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Σχετικά άρθρα
Αν η Eldorado παραβιάζει τη σύμβαση, κλείστε την... χθες!
Συνάντηση Τσίπρα - Δούρου για τα ταμειακά διαθέσιμα
Ο Λαφαζάνης ζητά συμμετοχή ελληνικών εταιριών στον αγωγό ΤΑΡ
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 Menelaos Myrillas / SOOC
Της Φλώρας Νικολιδάκη*

Και από αυτή τη σκοπιά, θα αναφερθούμε, με αφορμή και την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, στην τοξική βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε περίπου 4.000.000 άνθρωποι στο λεκανοπέδιο Αττικής.
 • Στη Δυτική Αττική, υπάρχει το Θριάσιο Πεδίο. Εκεί είναι συγκεντρωμένο το 90% της επικίνδυνης βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας. Όπως συχνά λέει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου: στο Θριάσιο υπάρχουν 25 επιχειρήσεις κατηγορίας «ΣΕΒΕΖΟ». Δηλαδή 25 επιχειρήσεις, η δραστηριότητα των οποίων πρέπει να τελεί υπό αυστηρό  και συστηματικό έλεγχο, αφού το «λάθος» πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.
 • Ο κ. Βασιλείου, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως αντιπεριφερειάρχης  με μια επιτυχία: -τον εντοπισμό 90 τόνων υδραργύρου, στις εγκαταστάσεις εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Ένα χρόνο μετά, η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο.
 • Τα στελέχη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής συνειδητοποίησαν, στον ένα χρόνο που πέρασε, ότι οι δρόμοι για την αριστερά στη διοίκηση μιας Περιφέρειας που αντιστοιχεί στο 50% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, είναι δύο:
1. Είτε ο  αγώνας εναντίον συγκεκριμένων συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από κάθε μεγάλο πρόβλημα.

2. Είτε να σφυρίζουμε αδιάφορα, επικαλούμενοι τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ανικανότητα των υπαλλήλων , και η ζωή να περνάει εν μέσω βαρύγδουπων εκφράσεων περί «χρηστής διοίκησης», στο πλαίσιο της οποίας, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά τα διαολεμένα τα προβλήματα δε λένε να λυθούν.

-Νομίζω ότι η Περιφέρεια πρέπει, οφείλει και είναι κρίσιμο ζήτημα, να οριστικοποιήσει τη θέση της στον πρώτο δρόμο.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δούμε ορισμένες κινήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας, αλλά και της ίδιας της Περιφερειάρχου, μιας και ο Καλλικράτης, που πρέπει να αλλάξουμε, της δίνει τη δυνατότητα να εκδίδει προσωπικές αποφάσεις για σπουδαία ζητήματα, με τη φράση: «Αποφασίζω».

-Μια τέτοια απόφαση, ήταν αυτή που έλαβε η Περιφερειάρχης πριν λίγες μέρες για την εκμίσθωση σε ιδιώτη του Αποτεφρωτήρα Αττικής.

Ο Αποτεφρωτήρας, είναι μέρος των εγκαταστάσεων της Φυλής, που ακούν στον ευφημισμό: ΟΕΔΑ, δηλ. Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Στον Αποτεφρωτήρα γίνεται η καύση των επικίνδυνων τοξικών και μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων, από τα νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο. Ο όγκος των απορριμμάτων και το είδος τους, καθιστούν τον Αποτεφρωτήρα, έναν πρώτης τάξεως, καθημερινό κίνδυνο για την Αττική. Ωστόσο, παρότι η κατασκευή του έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο, η διαχείρισή του έχει ανατεθεί σε ιδιώτη πασίγνωστο επιχειρηματία.

Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή οφείλουν 11.000.000 ευρώ, στον ιδιώτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης του Αποτεφρωτήρα, που φτάνει τα 1.700 ευρώ ανά τόνο. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό αρκεί να πούμε ότι σε μια μεγάλη εφημερία, ένα νοσοκομείο όπως π.χ. το «Αλεξάνδρα», μπορεί να φτάσει και τους 5 τόνους ειδικά μολυσματικά και τοξικά απόβλητα.
Μπροστά λοιπόν σε ένα πρόβλημα που είναι οικονομικό, περιβαλλοντικό και επιστημονικό, η Περιφερειάρχης αποφάσισε να εκμισθώσει σε ιδιώτη και τον ίδιο τον Αποτεφρωτήρα, με το επιχείρημα ότι θα ωφεληθούμε 15.000.000 ευρώ.
Δεν έχω υπόψη μου, ούτε μια περίπτωση ιδιωτικοποίησης που να μη στηρίζεται σε ένα πραγματικό οικονομικό πρόβλημα. Αλλά η προοδευτική, φιλολαϊκή και εν τέλει αριστερή λύση του προβλήματος, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Τώρα πώς φτάσαμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, είναι κι αυτό ένα μεγάλο ζήτημα για το πώς πορεύεται η Περιφέρεια Αττικής. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια, και αυτή είναι η εξής:

-Η εκμίσθωση του Αποτεφρωτήρα, βάζει τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που αποτελούν πανελλαδική εγκατάσταση για την υγεία, λόγω μεγέθους και εξειδίκευσης, σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ σχέση με έναν ιδιώτη, στο πολύ ευαίσθητο κομμάτι των ειδικών, επικίνδυνων και μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων.

-Η απευθείας σχέση σημαίνει απευθείας χρέωση των νοσοκομείων σε έναν ιδιώτη. Και, όπως μου είχε πει, πριν μερικούς μήνες,  ένα επόπτης υγείας μεγάλου νοσοκομείου: «εμάς (σημ. τα νοσοκομεία) οι ιδιωτικές υπηρεσίες καθαριότητας θα μας αγοράσουν».

-Αν η συλλογή των ιατρικών αποβλήτων και η διαχείρισή τους, γίνεται από ιδιώτη, σε όλο το εύρος της διαδικασίας, εκτός από την ιδιωτικοποίηση μιας οικονομικής δραστηριότητας των δημοσίων νοσοκομείων, έχουμε και μια υπερεξουσία του ιδιώτη σε ένα πολύ ευαίσθητο περιβαλλοντικό ζήτημα. Με δεδομένη την ανεπάρκεια των ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής (λόγω υποστελέχωσης πάνω από όλα), χωρίς υπερβολή μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη αυθαιρεσία του ιδιώτη. Απόδειξη ότι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: -Που πηγαίνει η τέφρα από την καύση των ιατρικών αποβλήτων; Μήπως στη χωματερή; Μήπως κάπου αλλού; Και τι σημαίνει αυτό για το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα της Αττικής;

-Δεν περιμένουμε να απαντήσει ο ιδιώτης, αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε κι εμείς.

-Και όμως, επισήμως στην Περιφέρεια μιλάμε για διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο. Έτσι τον εννοούμε;


* Η κα Νικολιδάκη είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, εκλεγμένη με τη «Δύναμη Ζωής»Έγραψε ακόμη
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Σχετικά άρθρα
Αν η Eldorado παραβιάζει τη σύμβαση, κλείστε την... χθες!
Συνάντηση Τσίπρα - Δούρου για τα ταμειακά διαθέσιμα
Ο Λαφαζάνης ζητά συμμετοχή ελληνικών εταιριών στον αγωγό ΤΑΡ
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;

 Menelaos Myrillas / SOOC


Τ

4 σχόλια :

 1. ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ,

  ε ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

  ΜΑΣ "ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΤΕ",

  ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥME ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΝΕΚΡΟΙ

  ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Ο κώδωνας του κινδύνου είχε χτυπήσει από νωρίς, κάποιοι...δεν τον άκουσαν!»
  Γράφει ο Αντώνης Δεωνάς
  Δυστυχώς...επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!
  Είναι πολύ εκνευριστικό να έχεις δίκιο και να μην σε ακούει κανείς, κάτι πού έγινε δυστυχώς με το ΚΔΑΥ του Ασπροπύργου που ακόμα καίγεται σκορπώντας τον καρκίνο παντού χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
  Είχα κάνει έρευνα και είχα γράψει στο www.pitsounicity.gr από το 2013 τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο χώρο και πως τροφοδοτείται, αλλά είχαν βγει τότε τα διάφορα κατευθυνόμενα τσιράκια - παπαγαλάκια και έλεγαν ότι κινδυνολογούμε στο pitsounicity, εξυπηρετούμε συμφέροντα και το κάνουμε για χάριν εντυπωσιασμού και προβολής! Δυστυχώς, είχαμε προβλέψει από τότε την κατάληξη και επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά μετά τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο ΚΔΑΥ. Όπως πληροφορηθήκαμε, συνελήφθη και ένας υπεύθυνος του εργοστασίου (ο ιδιοκτήτης Δ. Λαζόπουλος διαφεύγει της σύλληψης μέχρι στιγμής) το οποίο τελικά είναι 46 στρέμματα και όχι 25 όπως
  έλεγαν στην αρχή και ω! τι σύμπτωση! βρήκαν μέσα και απαγορευμένα υλικά κάτι που τότε είχαμε γράψει. Δείτε παρακάτω τα άρθρα που είχαν γραφτεί και που αποδεικνύουν με τον ποιο τραγικό τρόπο, ότι δεν ήταν για χάριν εντυπωσιασμού και προβολής.

  Το «Κοντραμπάντο» των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής
  Γράφει ο Αντώνης Δεωνάς
  «Κοντραμπάντο = Λαθρεμπόριο (συνηθέστερα, τσιγάρων, ποτών, όπλων και ναρκωτικών), τελευταία και σκουπιδιών».

  Σύγχρονοι «Κοντραμπατζήδες» τα «βαποράκια των σκουπιδιών» που δεν διαφέρουν στην ουσία από τα βαποράκια των ναρκωτικών, γιατί στο όνομα της ανακύκλωσης και σε ένα χορό εκατομμυρίων που σέρνεται από πίσω καταδικάζουν σε αργό και επώδυνο θάνατο μια ολόκληρη περιοχή και εννοούμε τον Δήμο Φυλής.

  Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα μετά τις αποκαλύψεις του www.pitsounicity.gr για τον ρόλο που παίζει το fery boat «Μαρία Π» στην υπόθεση των απορριμμάτων που έχουν κατάληξη τον ΧΥΤΑ Φυλής.
  Ένας χορός εκατομμυρίων έχει στηθεί γύρω από την ανακύκλωση που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δεν μπορούν να επιβάλουν τον νόμο ( είτε από αδυναμία είτε από ανικανότητα ) περνούν χιλιάδες τόνοι σύμμεικτα απορρίμματα, στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης κερδοσκοπώντας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.
  Το μόνο σίγουρο και αποδεδειγμένο, είναι ότι έρχονται σκουπίδια από την Μύκονο και από την Σίφνο και οι «Κοντραμπατζήδες» κάνουν την διαλογή στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, καταμετρούν τα ανακυκλώσιμα , δύο και τρεις φορές, ούτως ώστε έτσι να προκύψουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλούμενων υλικών, το οποίο όπως είναι φυσικό επιφέρει σημαντικά υψηλά κέρδη. Στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου έχει κάνει κανείς έλεγχο να δει τι γίνεται εκεί μέσα; Ακούγεται επίσεις, ότι μπαίνουν και νοσοκομειακά και άλλα επικίνδυνα απόβλητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το άλλο περίεργο και ύποπτο της υπόθεσης που χρίζει διερεύνησης του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος είναι οι περίεργες πυρκαγιές των εγκαταστάσεων μονάδων ανακύκλωσης που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και που δύσκολα μπορεί να τις σβήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία επειδή είναι τίγκα στο οργανικό σκουπίδι ( σημειωτέων έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις εγκαταστάσεις για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας).
  Μήπως αυτό συμβαίνει για να σβήνουν τα ίχνη του εγκλήματος με τα σύμμεικτα απορρίμματα και για αυτό είναι τόσο ανυπόφορη η δυσοσμία που αναδύεται; Μήπως αυτό επαναληφθεί με ακόμα ποιό τραγικές συνέπειες για την υγεία μας; Μήπως ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στη λήψη ριζικών μέτρων και να πάψουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν; Μήπως πρέπει να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των «Κοντραμπατζήδων» σκουπιδιών που αδιαφορούν για το περιβάλλον και την υγεία του κόσμου; Μήπως πρέπει να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στον ΧΥΤΑ Φυλής τι έρχεται από την Τρίπολη και από την Ερμιόνη και κατά πόσο ο ΕΣΔΚΝΑ τηρεί την σύμβαση και τις διαδικασίες;
  Μήπως πρέπει να γίνει έλεγχος εάν τα σκουπίδια της Μυκόνου της Σίφνου και των άλλων νησιών τα πληρώνουν οι Δήμοι της Αττικής έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται και να αναγκάζονται να ανεβάζουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας οι νησιώτικοι Δήμοι;
  Όπως και να έχει πάντως, ο δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Φυλής κ. Δημήτρης ΜπουραΪμης φωνάζει εδώ και καιρό για όλα τα περίεργα που συμβαίνουν στον ΧΥΤΑ και την περιβαλλοντική βόμβα που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό, αλλά...φωνή βοώντος εν τη ερήμου και το περίεργο είναι ότι δεν έχουμε ακούσει κάτι επίσημα από την ΠΕΔΑ η από την ΚΕΔΕ, ακόμα και στα Γιάννενα στο συνέδριο που έγινε. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουν πλέον επίσημη θέση ως θεσμικά και εκλεγμένα όργανα των Δήμων;


  « Μαρία Π » Το σκουπιδιάρικο των Κυκλάδων που ξεφορτώνει στο ( λιμάνι ) του Δήμου Φυλής ( PHOTOS )
  Έρευνα : Αντώνης Δεωνάς

  Φωτογραφίες ντοκουμέντο του πλωτού σκουπιδιάρικου των Κυκλάδων.

  Όχι μόνο από την Μύκονο αλλά και από την Σίφνο μαζεύει το Fery boat ΜΑΡΙΑ .Π κοντέινερ μεσύμμεικτα σκουπίδια και δεν ξέρουμε και από ποια άλλα νησιά, τα οποία πάνε στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου συμφερόντων Λαζόπουλου και μετά αυτά καταλήγουν παράνομα στο Χυτά Φυλής .

  Το εν λόγω Fery boat φωτογραφήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 στο λιμάνι της Σίφνου να φορτώνει κοντέινερ με σκουπίδια που ως συνήθως, το φορτίο καταλήγει και αυτό στο παράνομο (δεν διαθέτει άδεια) λιμάνι της Βλύχας στην Ελευσίνα, μία ματιά στο ημερολόγιο του πλοίου θα δώσει ακριβή στοιχεία για το που ακριβώς ελλιμενίζετε και ξεφορτώνει τα κοντέινερ που στην τελική ανάλυση αυτό καταμαρτυρεί πόσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

  Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

  ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

  Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

  ΑπάντησηΔιαγραφή