διαφημιση1

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο διορισμός της Ε. Παναρίτη και το ελληνικό ιδιωτικό χρέος.

Από το 2010, με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης, μέσα από μια κοινή συμφωνία ΔΝΤ και ΕΕ, υπάρχει ένα κενό στις επιδιώξεις των δανειστών: Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
-Καμμιά κυβέρνηση των χρόνων του Μνημονίου δεν πήρε την απόφαση να ανοίξει το ζήτημα αυτό. Οι δανειστές ήταν σαφείς προς την κυβέρνηση Σαμαρά: -οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες έπρεπε να απελευθερωθούν. Η κυβέρνηση Σαμαρά, επέκτεινε την προστασία Α' κατοικίας μέχρι 31.12.2014. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προφορικά μέχρι στιγμής μιλάει για προστασία μέχρι τις 31.12.1015. Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.
-Ο υπουργός οικονομίας κ. Σταθάκης, δεν φέρνει στη βουλή το νομοσχέδιο που όλοι και όλες θεωρούσαμε δεδομένο, από τη νέα κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο δηλαδή που θα έδινε τέλος στην απειλή του ξεσπιτώματος χιλιάδων δανειοληπτών που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
-Τα πραγματικό γεγονός είναι ότι σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε Τετάρτη έχουμε πλειστηριασμούς, που συχνά αφορούν και τη μοναδική κατοικία του οφειλέτη. Το θέμα μέχρι στιγμής ρυθμίζεται με τηλεφωνικές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών προς τους τραπεζίτες και σοβαρό ρόλο στην αναστολή τους παίζει το κίνημα αλληλεγγύης.
-Τι θέλει όμως ο αντίπαλος? Γιατί το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι ψηλά στις απαιτήσεις των δανειστών?
- Η ιδιοκτησία στέγης στη χώρα μας, ξεπερνάει το ποσοστό του 88%, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Οι δανειστές ξέρουν ότι κανείς δεν εξαθλιώνεται αν διαθέτει σπίτι. Τα νεοφιλελεύθερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρούν το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών στην Ελλάδα, τροχοπέδη για την απελευθέρωση της αγοράς ακινήτων. Η Ε, Παναρίτη είναι ειδικευμένο στέλεχος πάνω στο θέμα. Το video που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, με την ομιλία της κ. Παναρίτη, ως βουλευτού του Πασοκ το 2010, είναι πολύ αποκαλυπτικό. Η κ. Παναρίτη (δηλώνοντας έξαλλη), λέει: "κάνω 18 χρόνια αυτή τη δουλειά, με φωνάξατε να βοηθήσω, είμαι 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και κανείς δεν ζητάει τη γνώμη μου. Διαβάζω στα χαρτιά που μας δώσατε ότι οι διαφορές της χώρας θα επιλύονται πλέον υπό το Αγγλικό Δίκαιο στα δικαστήρια των Βρυξελλών. Τι είναι αυτό? Μας λέτε για τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και τους πλειστηριασμούς κατοικιών, για να μας ρίξετε στάχτη στα μάτια? Ενώ στα χαρτιά που έχουμε προτείνεται η μείωση της κυριαρχίας της χώρας?
-Η κ Παναρίτη είναι σαφής. Θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά, ασφαλιστικό και αγοράς ακινήτων εν των ουκ άνευ, και κεντράρει στο ζήτημα της κυριαρχίας. Γιατί? Γιατί το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται από την επιλογή του Αγγλικού Δικαίου και των δικαστηρίων των Βρυξελλών. Η κ. Παναρίτη, ειδικευμένο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα ζητήματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, θεωρεί το ΔΝΤ μειωμένο από την εξέλιξη αυτή. Και αντιδρά λέγοντας μάλιστα: "είμαι εκτός ρούχων". (η κ. Παναρίτη ανήκει στην ομάδα στελεχών που ξέρουν καλά Αγγλικά και τα απαραίτητα Ελληνικά).
-Στη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπουργός οικονομικών αναλαμβάνει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επιλέγει ως άμεσο συνεργάτη του την κ. Παναρίτη, η οποία αναλαμβάνει και δημόσιο ρόλο.
-Αν προσπαθήσουμε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης των δύο αυτών, κορυφαίων (εκ των πραγμάτων) στελεχών, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, ως αριστεροί, ως αγωνιστές και αγωνίστριες, ως πολίτες που διαθέτουμε την κοινή λογική.
-Ο κ Βαρουφάκης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, διαπίστωσε ότι τα 11,5 δις που είχε ως υπόλοιπο το ΤΧΣ μέχρι τις 25.01.2015, υπόλοιπο από το δάνειο των 50 δις που έλαβε το ελληνικό δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έκανε φτερά προς Βρυξέλλες. Και όμως, ο υπουργός οικονομικών γνώριζε την απάντηση του Α. Τσίπρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Ήξερε δηλ. ότι 3δις περίπου, η νέα κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιούσε από το υπόλοιπο του ΤΧΣ. Ωστόσο, πριν προλάβουμε να πάρουμε την αναπνοή που μας έταξαν άλλο 1 δις 200 εκ. όδευσαν προς Βρυξέλλες, από λάθος αυτή τη φορά της κ. Σακελλαρίδου, επικεφαλής του ΤΧΣ. Και στο καπάκι ο κ. Ντράγκι, για κάποιον άλλο λόγο ασφαλώς, δήλωσε ότι δεν δίνει πίσω το 1δις 900 εκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
-Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της περίφημης συμφωνίας που θα μας έδινε μια ανάσα μέχρι τον Ιούνη, είχαν κάνει φτερά 11,5+1,2+1,9= 14,6 δις!
-Και στη συνέχεια, σε μια επίδειξη μεγαλοσύνης, πληρώθηκαν στους δανειστές ακόμη 7 δις (χονδρικά) και φτάσαμε στα 21,6 δις.
-Δεν τα πήγε και άσχημα η ομάδα Βαρουφάκη -Παναρίτη. Μάλιστα πιστεύω ότι οι συνάδελφοί τους πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι.
-Φτάνοντας λοιπόν ο λαός της χώρας μας κατά 21,6 δις φτωχότερος στη διαπραγμάτευση των ημερών που περνάμε, ασφαλώς περιμένει ένα θαύμα. Και ξαφνικά μαθαίνουμε, ότι με πρόταση του κ. Βερουφάκη, η κ. Ε. Παναρίτη θα είναι η "εκπρόσωπος της Ελλάδας" στο ΔΝΤ.
-Αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης ή κάνατε λάθος, ή σας επιβάλλουν λύσεις.
-Εμείς ως λαός, πάντως, πρέπει να αναφωνήσουμε και να το καταλάβουμε βαθιά, ότι το διάλειμμα τελείωσε και το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους. Γιατί ακούσαμε ότι και η δόση στις 5 Ιουνίου, προς το ΔΝΤ, θα πληρωθεί κανονικά. Το δήλωσε και αυτό ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γ. Βαρουφάκης και ασφαλώς θα είναι απολύτως σύμφωνη και η κ. Παναρίτη.
-Τι θα έπρεπε να είχε γίνει? Από τη στιγμή που το υπόλοιπο του ΤΧΣ εξαφανίστηκε, η νέα κυβέρνηση είχε κάθε δικαίωμα να δηλώσει ότι αναστέλλει τις πληρωμές μέχρι τη συμφωνία και ότι αφού αυτή γίνει, θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της όλες μαζί. Με 10 δις αυτή τη στιγμή στη τσέπη, θα αισθανόμασταν ασφαλώς καλλίτερα.

Φλώρα Νικολιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου