διαφημιση1

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

 Το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Φεστιβάλ των Αναιρέσεων έγινε εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση απόψεων των συμμετεχόντων στο τραπέζι της εκδήλωσης. Πήραν μέρος ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός,  εκπρόσωπος οργάνωσης από την Σερβία, εκπρόσωπος του κόμματος εργασίας της Τουρκίας και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Πέτρος Παπακωνσταντίνου. 

- Με εξαίρεση τον σύντροφο από την Σερβία όπου δήλωσε ότι το 85% των Σέρβων είναι κατά των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολο να έχει η πολιτική ηγεσία διαφορετική θέση στο ζήτημα, ενώ τόνισε ότι ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις από το ΝΑΤΟ για να αλλάξει θέση η κυβέρνηση της Σερβίας στο ζήτημα των κυρώσεων, το πνεύμα στο τραπέζι ήταν, όπως πολλές φορές επανέλαβε η συτονίστρια "δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή".

-Συζήτηση με το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση δεν μπόρεσε να γίνει με εξαίρεση 3-4 ερωτήσεις και 2-3 λιγόλεπτες τοποθετήσεις. Έτσι θεωρώ σημαντικό να συνεχίσω εδώ τη συζήτηση γιατί με εντυπωσίασε η τοποθέτηση του Π.Π/νου. 

-Ξεκινώντας ο Π.Π. την ομιλία του έθεσε ένα ερώτημα: "Τι είναι αυτός ο πόλεμος;" και απάντησε ο ίδιος ότι δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Είπε μάλιστα ότι μια εβδομάδα πριν την 24η Φεβρουαρίου - "εισβολή" τη χαρακτήρισε -βρέθηκε στη Μόσχα ως δημοσιογράφος και μίλησε με κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της αντιπολίτευσης, οικονομικούς παράγοντες και κανείς δεν γνώριζε κάτι για τον πόλεμο όπως και κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει.

Μετά από αυτό το εντυπωσιακό άνοιγμα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε έγινε μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με εισήγηση του ΚΚ Ρωσίας, όπου με πλειοψηφία 90% ελήφθη η απόφαση να βοηθήσει η Ρωσία στρατιωτικά τις δύο Λ.Δ. του Ντομπάς, το ερώτημα είναι πως δεν ήξερε κανείς τίποτα στη Μόσχα; Γιατί όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει απόφαση μιας χώρας να βοηθήσει στρατιωτικά τον οποιονδήποτε στο έδαφος άλλης χώρας. Ποιός ξέρει; μπορεί ο ΠΠ να έπεσε σε περιπτώσεις ανθρώπων που απουσίαζαν από τις διαδικασίες της Δούμας και ίσως έτσι εξηγείται ότι μιλώντας για τον πόλεμο χρησιμοποιούσε την έκφραση: "ο πόλεμος του Πούτιν".

Στη συνέχεια ωστόσο της τοποθέτησης φάνηκε ότι ο ΠΠ ήξερε πολλά πράγματα για τον "πόλεμο του Πούτιν". Είπε ότι είναι ένας άδικος πόλεμος, δηλ. δεν είχε λόγο να γίνει, ότι στον πόλεμο αυτόν ο Πούτιν (πάντα αυτός μόνος του) χρησιμοποιεί σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσής (είναι χαζός ο κόσμος δηλ. του πετάει ο Πούτιν μια κόκκινη σημαία και αυτός πάει και σκοτώνεται ευτυχισμένος), ότι ήθελε να καταλάβει όλη την Ουκρανία αλλά μετά το ξανασκέφτηκε, ότι τώρα μάλλον νικάει αλλά θα δούμε τι θα γίνει και εκεί κάπου, μεταξύ οραμάτων Πούτιν για τη νέα Ρωσική Αυτοκρατορία και την αδύνατη οικονομία της Ρωσίας, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. 

-Έμεινα λίγο στον τόπο, γιατί από τη μια σκεφτόμουν ότι πρέπει να βάλω τις φωνές

και από την άλλη σκεφτόμουν ότι αυτό δεν είναι σωστή συμπεριφορά (αυτό μας έχει φάει εδώ στην Ελλάδα) και ρωτάω:

1 - Υπάρχει το ΝΑΤΟ στον κόσμο; και καλά να μην έχει καταλήξει ο ΠΠ τι είναι ο "πόλεμος του Πούτιν", αλλά τουλάχιστον τι είναι το ΝΑΤΟ έχει καταλήξει; Και όχι βέβαια τι είναι το ΝΑΤΟ σκέτο, αλλά τι είναι το ΝΑΤΟ ως αιτία της δυστυχίας και της λιμοκτονίας ολόκληρων λαών; 

2. Είπε ο ΠΠ ότι το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό -όπως είπε και ο Μακρόν- και το ανέστησε ο "πόλεμος του Πούτιν". Πράγματι. Νεκρό ήταν το ΝΑΤΟ. Είχαμε εξοπλισμούς; είχαμε επεμβάσεις; είχαμε πλάνα για την Ασία; Είχαμε συστηματική περικύκλωση της Ρωσίας με στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πρώην χώρες της ΣΕ και του Συμφώνου Βαρσοβίας; Είχαμε εν τέλει μια συστηματική επέκταση του ΝΑΤΟ του νεκρού σε όλο τον πλανήτη; 

-Φαντάζεστε μια τρίωρη εκδήλωση  στην οποία το τι είναι το ΝΑΤΟ και τι σημαίνει η επέκτασή του στην Ασία, άφησε εντελώς αδιάφορους τους ομιλητές; Και όπως είπε και ο εκπρόσωπος του κόμματος εργασίας της Τουρκίας (αυτό είναι κάτι σαν το εργατικό κόμμα της Αγγλίας;) "αυτά τα περί περικύκλωσης της Ρωσίας και της Κίνας είναι προπαγάνδα του Ιμπεριαλισμού".

-Και ήταν και Σαββατόβραδο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου