διαφημιση1

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης και το "ταμείο" για τον ελληνικό λαό.

Παραθέτω στο κείμενο που ακολουθεί τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης για να αποδείξω δυο ισχυρισμούς που πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δικοί μου.

1. Ο,τι κάθε σκάνδαλο ξεσπάει όταν διακυβεύονται ευρύτερα συμφέροντα πολιτικών αξιωματούχων, διοικητικών στελεχών και μεγάλων επιχειρηματιών, 
2. Ο,τι κάθε σκάνδαλο όσο μεγάλο και να είναι στο τέλος καταλήγει στην καταλήστευση του λαού. Όσον αφορά στο ζήτημα της δημοκρατίας και της κρατικής-πολιτικής διαφθοράς με 3 μόνο εξαιρέσεις όπως θα δείτε παρακάτω, από το 1981 μέχρι το 2018 όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αθωώθηκαν ενώ οι μηχανισμοί έμειναν άθικτοι και ικανοί να επαναλάβουν τις ίδιες ανομίες.
- Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι αναγκαία σε μια στιγμή που η κυβερνητική εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, και τα πολιτικά συμφέροντα κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) είναι όσο ποτέ άλλοτε δεμένα και εξαρτώμενα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο που διεξάγουν με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.  Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της Δυτικής συμμαχίας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται υποχωρήσεις και από τις δύο χώρες. Το θέμα για την Ελλάδα είναι ποιες υποχωρήσεις ζητά το συμφέρον του ΝΑΤΟ δηλ. βασικά των ΗΠΑ, και ποια κυβέρνηση, πρωθυπουργός η κυβερνητικός συνασπισμός θα τις υπογράψει. Το ότι σε αυτά τα πλαίσια μέρος της αριστεράς αξιολογεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Μαξίμου ως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρώπη από την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", τοποθετώντας το ως πρώτο σε σπουδαιότητα και επειδή δεν δικαιολογείται άγνοια, σημαίνει ότι γίνεται σκοπίμως γιατί αυτό το κομμάτι της αριστεράς είναι έτοιμο να υποστηρίξει την υπογραφή των υποχωρήσεων που απαιτεί το ΝΑΤΟ και έχουν σχέση όπως όλοι καταλαβαίνουμε με το Αιγαίο, το Κόσοβο και την ολοκλήρωση των Πρωτοκόλλων της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα.
-Ας δούμε όμως, πράγματι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση από άποψη πολιτικής διαφθοράς στη χώρα μας;
1. Σκάνδαλο Τόμπρα 1981-1989: -
Τόμπρας, προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ. Το όνομά του συνδέθηκε με μαζικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων που έφτασαν μέχρι και σε διαρροές συνομιλιών του Κ. Καραμανλή (διάβασα χθες σε κείμενο ότι η παρακολούθηση συνομιλιών του Δένδια είναι εσχάτη προδοσία, συγκρατηθείτε λίγο γιατί έπρεπε να τους έχουμε κρεμάσει όλους).
-Αποτέλεσμα: ο Τόμπρας αθωώθηκε, σταμάτησε η δίωξη και λίγο πριν φύγει από τον ΟΤΕ υπέγραψε με τη Ζήμενς την ψηφιοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων σε σύμβαση ύψους 32,5 δις
2. Σκάνδαλο Καλαμποκιού 1986-1989
-Εμπλεκόμενοι, Ν. Αθανασόπουλος π.αν.υφ. οικονομικών- Σούλης Αποστολόπουλος εταιρεία ΙΤCΟ (κρατική εμπορική εταιρεία για τη διαμόρφωση τιμών). Οι ωφελούμενοι από την βάφτιση του καλαμποκιού σε ελληνικό (Καβάλας) γλύτωσαν 182.000.000 από εισφορές ενώ κέρδισαν μεγάλα ποσά από τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης σε υψηλά επίπεδα. Ο Αθανασόπουλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλακή και σε 19 μήνες αποφυλακίστηκε, ενώ η Ελλάδα χρεώθηκε με πρόστιμο από την ΕΟΚ 600.000.000 δρχ.
3. Το σκάνδαλο του αιώνα:
-Εδώ θα μείνουμε λιγάκι παραπάνω γιατί αυτό το σκάνδαλο πραγματικά κόντεψε να διαλύσει τη χώρα και λόγω της έκτασής του αλλά και των διεθνών συνθηκών που και τότε ήταν κρίσιμες. 
1984: Ο Γ. Κοσκωτάς αγοράζει την τράπεζα Κρήτης με αντίτιμο 1 δις και προκαταβολή 150.000.000. Οι καταθέσεις στην τράπεζα Κρήτης αυξάνονται κατακόρυφα λόγω των καταθέσεων των ΔΕΚΟ αλλά και ιδιωτών. 
-1987: Ο Κοσκωτάς αγοράζει την ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον τότε Μαρινάκη που ήταν ο εφοπλιστής Νταϊφάς.
-Ο Κοσκωτάς χρησιμοποιεί τις καταθέσεις της τράπεζας για την αγορά των διαφόρων επιχειρήσεων. Το 1987 "αρχίζουν να έρχονται πληροφορίες για το ποινικό παρελθόν του Κοσκωτά". Οπα, στο επαγγ. επιμελητήριο για να γραφτείς μέλος προσκομίζεις το λευκό ποινικό σου μητρώο. Αλλά ποιος να του το ζητήσει; Αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο Μ. Κουτσόγιωργας έχει άμεση εμπλοκή στην Τράπεζα Κρήτης μέσω του Γ. Μαντζουράνη (ναι αυτού που ξεπλύθηκε και τώρα είναι υποστηριχτής της προοδ. συμμαχίας του Σύριζα, αλλά τέτοια παιδιά δεν χάνονται) ο οποίος αφού είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 1988 ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα, όπου λίγο πριν αναλάβει επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης, καταθέτει στο λογαριασμό του Μ.Κ. 1.200.000 δολ. Ταυτοχρόνως υψηλού επιπέδου στελέχη του δημοσίου είναι συνεργάτες της Τράπεζας. 
Είναι τόσο μεγάλο το σκάνδαλο αφού περιλαμβάνει βασικά στελέχη της κυβέρνησης όπου δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα. Η βουλή ψηφίζει με μυστική ψηφοφορία  την παραπομπή 5 ατόμων στο ειδικό δικαστήριο με πόρισμα ( 27/9/1989 μια μέρα μετά τη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη)της ειδικής ανακριτικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση του προβλήματος. Τα 5 άτομα ήταν ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Δ. Τσοβόλας, ο Γ. Πέτσος και ο Π. Ρουμελιώτης.
Ο Α. Παπανδρέου απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ'εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος με την οριακή πλειοψηφία 7-6.
-Δημιουργήθηκε πολιτικό κενό και μέσα σε μια πραγματικά διαλυτική κατάσταση προέκυψε η κυβέρνηση Τζαννετάκη μιας και ήταν αδύνατον να ειπωθεί στον ελληνικό λαό ότι το ΚΚΕ δεν αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία. (Προσωπικά ως μέλος της ΚΕτου ΚΚΕ τότε ψήφισα και την κυβέρνηση Τζαννετάκη και την παραπομπή του Α.Π. στο ειδικό δικαστήριο).
-Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κρήτης το 1988 έφταναν το ποσό των 13 δις.

4. Σκάνδαλο  φούσκα του Χρηματιστηρίου 1999-2002
το χρηματιστήριο πέφτει από τις 6500 μονάδες στις 2000, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα λεφτά τους, σημειώνονται αυτοκτονίες. 

5. Ζήμενς- Μίζες, υπόθεση Χριστοφοράκου 2008. Κονδύλι της εταιρείας που ξεπερνούσε τα 100 εκ. προοριζόταν για τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών. Η Ζήμενς υπογράφει μια σειρά συμβάσεων με το ελλ. δημόσιο.

6. NOVARTIS. Στις 6-2-2018 φτάνει η υπόθεση στη Βουλή. 3 δις το έλλειμμα του Ελλ. δημοσίου.

7. Μονή Βατοπεδίου: 2008-2011, μέσω της εκκλησίας γίνεται προσπάθεια μεταβίβασης εκκλησιαστικών οικοπέδων μεγάλης αξίας σε εταιρείες οφσορ. Φυλακίζεται ο Εφραίμ και αποφυλακίζεται. Για οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικού προσώπου αποφασίσζεται ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί.

8. Σκάνδαλο ο γιατρός που έτρεχε γρήγορα. Υπεξαίρεσε 30 εκ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, το έλλειμμα του δήμου ξεπέρασε τα 50 εκατομ. Καταδικάστηκε σε ισόβια, τα ισόβια έγιναν 12 χρόνια και αφού έμεινε στη φυλακή 2 χρόνια, 5μήνες και 1 ημέρα, απολύθηκε.

9. Σκάνδαλο Ακης Τζοχατζόπουλος : Γερμανικά υποβρύχια, μίζες, παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελλ. δημοσίου. Καταδικάστηκε.

10. Λίστα Λαγκάρντ: 2012-2018 φυγή καταθέσεων επωνύμων στην Ελβετία, σε 400.000.000 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του ελλ. δημοσίου, καταδικάστηκε το ζεύγος Παπαντωνίου.

11. Σκάνδαλο παρακολούθησης κυβερνητικών στελεχών και στελεχών της αντιπολίτευσης από το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως και μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, σε εξέλιξη.

-Όπως βλέπουμε κάθε σκάνδαλο μας χρεώνει και μερικά εκατομμύρια ως και δις. Εκτός από αυτό το αποτέλεσμα για όλους εμάς τίποτα απολύτως δεν διορθώνεται ούτε στο κράτος ούτε στο πολίτευμα. Και ερχόμαστε στην αρχή. Αφού κάθε 5 χρόνια έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο η δουλειά μας ποια είναι; να μετρήσουμε ποιο είναι το μεγαλύτερο; 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου