διαφημιση1

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Έτσι γίνεται η δουλειά.

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2016.
Θέμα: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Δικέφαλος ΑΕ, για την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η Μελέτη προβλέπει κατασκευή γηπέδου 30.000 θέσεων, ύψους 40 μέτρων, με χρήση μέρους του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας, και κατασκευή πάρκινγκ με υπογειοποίηση 2 κεντρικών δρόμων της πόλης, σε βάθος 9 μέτρων. 

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ? 

-Η Ρένα Δούρου και η Δύναμη Ζωής από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους τον Σεπτέμβριο του 2014, ξεκίνησαν μια συστηματική αποστασιοποίηση από όλες τις δεσμεύσεις που είχαν λάβει προεκλογικά απέναντι στους πολίτες της Αττικής. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχω διατυπώσει την άποψη, ότι η πορεία της κυβέρνησης Σύριζα, είχε προαναγγελθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
-Από τους 16 μήνες που η Δύναμη Ζωής διοικεί την Π.Α., τους πρώτους 4, ο Σύριζα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και τους υπόλοιπους 12, ο Σύριζα είναι κυβέρνηση.
-Στον προυπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015, που ψηφίστηκε στο ΠΣ τον Οκτώβριο του 2014, περιελήφθησαν όλα τα κονδύλια που προέβλεπαν χρηματοδότηση μεγαλο-ιδιωτών, κυρίως για κατασκευές γηπέδων, και έμειναν ανέπαφα όλα τα τμήματα του προυπολογισμού που καθόριζαν τη διαχ/ση των απορριμμάτων ως υπόθεση μεγαλοεπιχειρηματιών.
-Στη συνεδρίαση της παράταξης Δ.Ζ., πριν ένα χρόνο, για τον προυπολογισμό του 2015, κατέθεσα την αντίθεσή μου για να εισπράξω μια παρέλαση ομιλιών συναδέλφων, και από την πλειοψηφία αλλά και τη μειοψηφία του τότε Σύριζα, που με δεικτικό τρόπο στιγμάτιζαν τη γνώμη μου. Στο τέλος της διαδικασίας με πρόταση της Σ. Κορωναίου (ΕΕ ΕΔΣΝΑ), και με σύμφωνη γνώμη των Αντιπεριφερειαρχών που τότε ήταν Αριστερό Ρεύμα και σήμερα ΛΑΕ, η παράταξη ψήφισε τη δέσμευσή μου, να μη διατυπώσω διαφορετική γνώμη στο Π. Συμβούλιο, πράγμα που έκανα.
-Μετά από ένα χρόνο, και ενώ η πολιτική της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια, συναντήθηκε με την Κυβερνητική Πολιτική και ταυτίστηκαν απολύτως σε όλα τα θέματα εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, στη συνεδρίαση του ΠΣ για τον προυπολογισμό του 2016, 5 σύμβουλοι συναντηθήκαμε μέσα από τις εμπειρίες μας και αποφασίσαμε να καταψηφίσουμε τον Προυπολογισμό, ως σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Αττικής.
-Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πια  φανερό. Από το σύνολο των 61 συμβούλων που εκλέχθηκαν με τη Δύναμη Ζωής τον Ιούνιο του 2014, 5 σύμβουλοι, εκ των οποίων 3 ανήκουμε στη ΛΑΕ, έχουμε διαφοροποιηθεί, συγκροτώντας την ομάδα "Κίνηση Αντίστασης", ενώ από τους υπόλοιπους 56, 7 ανήκουν στη ΛΑΕ. (Στη δύναμη των συμβούλων δεν περιλαμβάνονται οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες, αλλά μόνο οι θεματικοί, επειδή διορίζονται από την Περιφερειάρχη).
-Με βάση τα παραπάνω η Ρένα Δούρου σήμερα δεν έχει πλειοψηφία στο ΠΣ. Αν λοιπόν η ΛΑΕ είχε τη διάθεση να αξιοποιήσει τη δύναμή της στο ΠΣ, η εικόνα θα ήταν η εξής: 
-Σύριζα-Συνεργαζόμενοι: 49 Σύμβουλοι
-ΛΑΕ : 10
-Ανεξάρτητοι: 2
Το συμπέρασμα είναι προφανές. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις του Σεπτεμβρίου του 2015, η ΛΑΕ μπορούσε να θέσει στη Ρένα Δούρου το θέμα, ότι στην Περιφέρεια δεν μπορεί πλέον να εφαρμόζεται η πολιτική του 3ου Μνημονίου, από την πλειοψηφία της ΔΖ, αλλά μόνο με τη στήριξη των παρατάξεων του Πασοκ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Πράγμα που θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους από πολιτική άποψη. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ούτε κατά την ψήφιση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων), ούτε για τον Προυπολογισμό του 2016. 
-Και ερχόμαστε στην ψηφοφορία για την ΜΠΕ της Δικέφαλος ΑΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας, έχει απορρίψει κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2015. Ο Δήμαρχος Α. Βασιλόπουλος περιέγραψε μα σαφή τρόπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις επιπτώσεις εφαρμογής αυτής της μελέτης στην πόλη.
-Το σύνολο της δύναμης της ΛΑΕ, αλλά και 2 ακόμη σύμβουλοι της πλειοψηφίας της ΔΖ, καταψήφισαν. Η Ρένα Δούρου, πήρε την απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ με τις ψήφους του Γ. Σγουρού και της ΝΔ. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Ρένα Δούρου συνδιοικεί με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, σε όλα τα θέματα που έχουν ευθεία σχέση με την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, αλλά και την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση μέσω των Περιφερειών. Σχέδιο το οποίο υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια η Περιφερειάρχης. Η παρατήρηση αυτή έχει σημασία γιατί τον τελευταίο καιρό υπάρχουν δείγματα από την πλευρά της Περιφερειάρχου,  διαφοροποίησης από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ. Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια έχει τα στελέχη της ΛΑΕ, περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες που υπερψήφισαν τόσο τον ΠΕΣΔΑ, όσο και τον Προυπολογισμό. Υπάρχει άραγε κάποιος ή κάποια που πιστεύει ότι η Ρένα Δούρου, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να στραφεί εναντίον τη κυβέρνησης από "αριστερά"? 
-Η σκέψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η ΜΠΕ της Δικέφαλος ΑΕ έφτασε στο Περιφερειακό με την ενίσχυση του γεγονότος ότι στον προυπολογισμό περιλαμβάνονται 20.000.000 ευρώ προς τη Δικέφαλος ΑΕ. Και ενώ επανηλλειμένως σε διαδικασίες της παράταξης ΔΖ, είχε απαντηθεί επισήμως, ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να δοθούν, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να αφαιρεθούν από τον προυπολογισμό.
-Στο σημείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ενώ ο Σύριζα ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, όταν έγινε κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο κράτησε στο συρτάρι το ΡΣΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο βάσει του οποίου το Άλσος Ν. Φ. χαρακτηρίζεται ως Μητροπολιτικό Πάρκο, και άρα ανοίγει ο δρόμος οικοπεδοποίησής του.
-Μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι, η στάση της Ε. Κυπριανίδου, ως αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα, του μεγαλύτερου τομέα της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κ. Κυπριανίδου, σχεδόν εγκάλεσε το Δήμαρχο της Ν. Φιλαδέλφειας, κ. Βασιλόπουλο, λέγοντας: "έχουμε πολύ στενή συνεργασία κ. Δήμαρχε. Μετέχετε στη επιτροπή του υπουργείου. Έχουμε εγκρίνει 2.500.000 ευρώ αντι-πλημμυρικά έργα για τη Ν. Φιλαδέλφεια"!!!! 
-Να υποθέσουμε κάτι? Ποιός ξέρει.

-Η ουσία είναι ότι η ψηφοφορία για το γήπεδο της Δικέφαλος ΑΕ, έδειξε ότι αν θέλει η ΛΑΕ, μπορεί να συμβάλλει σε μια διαφορετική πορεία της Περιφέρειας Αττικής. Και ενώ αυτό είναι κάτι θετικό για τούς πολίτες της Αττικής, υπάρχουν ερωτηματικά και αμφιβολίες γιατί ενώ θα ήταν αδύνατο να ψηφίσουν οι 7 σύμβουλοι της ΛΑΕ εναντίον του Αρη Βασιλόπουλου στην ψηφοφορία της Πέμπτης με δεδομένη και την αντίδραση ολόκληρων οργανώσεων της ΛΑΕ για τη στάση τους στον Προυπολογισμό, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι στο αμέσως επόμενο θέμα, που ο κ. Αθανασιάδης στην ομιλία του χαρακτήρισε ως το " κύριο θέμα " της συνεδρίασης, τα πράγματα ξαναμπήκαν στη "θέση" τους, υπερψηφίζοντας όλοι και όλες το ψήφισμα που εισηγήθηκε η ΔΖ για το Ασφαλιστικό.  
-Εμείς, ως Κίνηση Αντίστασης, πιστεύουμε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορεί να καταστραφεί επί Δημαρχίας Αρη Βασιλόπουλου, όπως και η Ελλάδα βέβαια δεν μπορεί να καταστραφεί επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα. Ας αναλάβουν αυτοί που είναι πραγματικά αρμόδιοι, και τα κατάφεραν να βρίσκονται στη σκιά την ώρα της μεγάλης κρίσης, να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής.

Φλώρα Νικολιδάκη





2 σχόλια :

  1. Φλώρα μπράβο σας!!!!Είμαι πολύ περήφανη που έχουμε βρεθεί μαζί στο ίδιο τραπέζι κι έχουμε ανταλλάξει απόψεις και ιδέες. Πάντα έτσι πιστή σ΄αυτά που πιστεύεις και στηρίζεις με τέτοιο πάθος.!!
    Στέλλα ΦΙΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φλώρα μπράβο σας!!!!Είμαι πολύ περήφανη που έχουμε βρεθεί μαζί στο ίδιο τραπέζι κι έχουμε ανταλλάξει απόψεις και ιδέες. Πάντα έτσι πιστή σ΄αυτά που πιστεύεις και στηρίζεις με τέτοιο πάθος.!!
    Στέλλα ΦΙΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή