διαφημιση1

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23.09.2014

Σήμερα, είχαμε την πρώτη ίσως σημαντική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θέμα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλ/λων. Ασφαλώς θα μάθατε ότι το δικαίωμα της Περιφερειάρχου Αττικής για το "εντέλλεστε", πλαισιώθηκε και θωρακίστηκε από μια ευρύτατη πλειοψηφία του ΠΣ που εκτείνεται πέρα από τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε.
-Η τοποθέτηση της παράταξής μας ήταν αποφασιστική, δόθηκε σωστά από την Ρένα Δούρου, και δεν άφησε ίχνη υποψίας σχετικά με τις προθέσεις μας.

Έχουν σημασία όμως οι λεπτομέρειες.
-Η επιχειρηματολογία του Σγουρού (Πασοκ) και του Κουμουτσάκου (ΝΔ), δεν αντέχει σε καμιά κριτική. Το να εγκαλείς συνεχώς την Περιφερειάρχη για το αν θα εφαρμόσει τους νόμους, είναι κάτι που δεν πάει μακριά. 

Φάνηκαν όμως τα εξής από τη σημερινή διαδικασία, στο β' μέρος, όταν είχε τελειώσει το καθαρά πολιτικό ζήτημα:
-Στο ζήτημα της γνωμοδότησης για περιβαλλοντικές μελέτες για τα πτηνοτροφεία Μεγάρων, με πρόταση συμβούλου άλλης παράταξης, δεχθήκαμε ότι για να αποφασίσουμε χρειαζόμαστε την τοποθέτηση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλ. της τοπικής κοινωνίας. Ο σύμβουλος που το πρότεινε δεν ανήκει σε παράταξη της αριστεράς.
-Στο ζήτημα γνωμοδότησης για περιβαλλοντικές μελέτες επιχειρήσεων με επίδραση στο περιβάλλον, η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε το ζήτημα, αν οι ανάδοχοι των έργων στους προυπολογισμούς που καταθέτουν, περιλαμβάνουν το κόστος των αμοιβών της εργασίας που θα χρησιμοποιήσουν.

Η σημείωση αυτή είναι σημαντική και θα σας αναλύσω το γιατί:

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, επισκέφθηκα τη διεύθυνση διαχείρισης των σημάτων κυκλοφορίας καθώς και των καμερών. Είπαμε πάρα πολλά με την ομάδα του κ. Θεοφίλη. Μια ομάδα που έχει να επιδείξει έργο που ξεπερνάει τα όρια της Αττικής. Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν ο διαγωνισμός που θα γίνει στις 25/09, για το σέρβις των σημάτων κυκλοφορίας και το λογισμικό του συστήματος που φυσικά είναι της Ζήμενς.
-Όσο συζητάγαμε, (ξεκινήσαμε στις 1,30μμ και τελειώσαμε περίπου στις 4μμ) συνειδητοποιούσαμε όλοι/ες, ότι αυτή η υπόθεση, της διαχ/σης δηλ, των σημάτων κυκλοφορίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτικής επιχείρησης. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπηρεσία αποδεκατίζεται. Να σκεφτείτε ότι η σκάλα ήταν μες τη βρώμα και τα γραφεία καθαρίζονται από τους υπαλ/λους.
-Συζητώντας για τον διαγωνισμό, ρώτησα για το καθεστώς χρήσης της εργασίας. Έμαθα λοιπόν ότι: -οι τεχνικοί που δουλεύουν στο έργο, νοικιάζονται από τον ανάδοχο, από εταιρεία ενοικίασης εργασίας και διατίθενται από τον ανάδοχο στην υπηρεσία του Δημοσίου. Αν το συνδέσετε αυτό με την ερώτηση της Α. Μπαλού στη συνεδρίαση του ΠΣ, θα καταλάβετε ότι: -το κόστος αμοιβής της εργασίας, στις συμβάσεις του Δημοσίου, είναι ένα κρυφό στοιχείο στην απόλυτη διάθεση του αναδόχου. Δηλ. του ιδιώτη. Είναι αυτό που έλεγε ο Μάρξ: στο σημείο της αξίας της εργασίας υπάρχει μια πόρτα με την ταμπέλα: "απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος".
-Αν λοιπόν στους διαγωνισμούς, απαιτήσουμε να περιλαμβάνεται το κονδύλι αμοιβών εργασίας, τότε βοηθάμε τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των εργολάβων.
Σκεφτείτε, σε ένα διαγωνισμό, μπορεί να ελέγχεται μέχρι και το κονδύλι των αναλωσίμων των WC, αλλά το κονδύλι δαπάνης εργασίας, κατά τα άλλα πάντα βάσει νόμων, είναι στην απόλυτη ευχέρεια του αναδόχου!
-Να λοιπόν, που το ΠΣ, σε ένα μεγαλύτερο μέρος από την πλειοψηφία και ανεξαρτήτως πολιτικών αφετηριών, έχει τη δυνατότητα να πράξει προς όφελος των εργαζομένων. 





-

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου